Van alle lowcarb diëten is waarschijnlijk het dr. Atkins dieet het meest bekende koolhydraatarm dieet. Er is echter een hele lijst met koolhydraatarme diëten ontstaan in de verloop van tijd die vooral gebaseerd zijn op het gecontroleerde gebruik van koolhydraatrijk voedsel, of wel om gewichtsverlies te veroorzaken, of wel om bepaalde ziektes (zoals bijvoorbeeld epilepsie) beter te controleren, maar ook om de algehele gezondheid te verbeteren. Het is een bovendien een programma met snel resultaat, zie ook het snelste dieet op een verantwoorde manier voor meer informatie over duurzaam afvallen.

 

Misschien dat je denkt dat de bekende schijf van vijf altijd al heeft bestaan, maar zijn oorsprong kun je terugvinden in 1953, dus nog helemaal niet zo lang geleden. Terwijl je zou verwachten dat het invoeren van een gezondere manier van eten, ook gezondere mensen tot resultaat mag hebben, is het juist zo dat het overgewicht sinds de invoering van die schijf, juist is toegenomen. Dus misschien is de tijd gekomen, beter naar het koolhydraatarm dieet te kijken en te leren hoe koolhydraten tellen kan helpen om een gezonder leven te krijgen.

 

Natuurlijk is het niet te ontkrachten, dat men vooral moet zorgen alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen zodat het lijf optimaal kan functioneren, maar toch zouden er een aantal vraagtekens moeten worden gezet bij een aantal van de producten die goed zouden passen in een gebalanceerd voedselpatroon.

 

Volgens vele autoriteiten, die achter de voedingspatronen door gezondheidsdiensten samengesteld zijn, blijven staan, is de toename van het overgewicht vooral te danken aan een afname in lichaamsbeweging en verhoging in algehele calorie-inname en niet zo zeer aan het feit dat men een steeds hoger percentage koolhydraten eet.

 

Deze gezondheidsinstellingen wachten vooral op medisch bewijs dat het over een langere periode beter en veiliger is om koolhydraatarm te eten, en tot dan zullen ze door gaan met het adviseren van het zogenaamde gebalanceerde eten.

Is Het Koolhydraatarm Dieet Effectief?

 

Echter, steeds meer studies tonen aan dat verschillende vormen van een koolhydraatarm dieet niet alleen effectief zijn om gewicht te verliezen, maar ook om de gezondheid in zijn algeheel te verbeteren. Dus men zou kunnen verwachten dat het alleen nog maar een kwestie van tijd is dat men de schijf van vijf en andere voedingsadviezen aan zal passen.

 

 • Het Nieuwe Hoge Proteïne Dieet (Dr Charles Clark)
 • Eat Fat Get Thin Diet (Barry Groves)
 • Het South Beach Dieet
 • Eat Fat and Grow Slim Diet (Dr Richard Mackarness)
 • SugarBusters
 • Lage GI Dieet
 • The Carbohydrate Addict’s Diet
 • Protein Power
 • Paleo Dieet
 • Neanderthin
 • Het Zone Dieet
 • Het Leven Zonder Brood Dieet
 • Het Eskimo Dieet
 • Het Stenentijdperk Dieet
 • The Schwarzbein Principle
 • Het Specifieke Koolhydraat Dieet
 • Fat Flush Plan
 • The Radiant Health Program
 • Your Fat Can Make You Thin
 • Het Gecontroleerde Insuline Dieet
 • Het Dukan Dieet
 • Gezond Slank (Dr Frank)
 • Grip op Koolhydraten (Yvonne Lemmers)

 

Zoals je ziet is de lijst behoorlijk lang, en zullen er in de loop der tijd nog velen bij komen, ook al moeten er volgens de nationale gezondheidsdiensten vooral gekeken worden naar een verlaging van totale calorieën en een verhoging van beweging, om een gezond gewicht te behalen en behouden. Dit ondanks er in de laatste decennia steeds meer koolhydraten gegeten worden en men maar dikker en dikker blijft worden.

 

Volgens dr. Atkins, is het eten van een dieet dat lager in calorieën en vet is, de verkeerde manier van eten voor zo´n 60% van de bevolking. Volgens hem is dat vanwege de manier waarop onze lichamen zijn geprogrammeerd om te gaan met eten, en vooral het opslaan van de energie die we binnen krijgen, om periodes van voedselschaarste te kunnen doorstaan.

Het Koolhydraatarm Dieet Ideaal Voor Sneller Afvallen

 

Het is natuurlijk geweldig hoe de natuur in elkaar steekt, en hoe al die duizenden jaren geleden, het menselijk lichaam zich heeft aangepast om te overleven, maar helaas duurt het ook lang voor we kunnen evolueren en ons lichaam aanpassen aan een overvloed aan eten en koolhydraten. In feite zijn de stofwisseling, de zogenaamde verbrandingsmotor en de vetopslag, capaciteiten die onze voorouders lieten overleven, nu onze grootste vijand. Voor velen betekent dit dat een koolhydraatarm dieet juist de enige manier is om tot effectief gewichtsverlies te komen en een gezondere levensstijl op de lange termijn te kunnen leiden.

 

Een populair opvatting over het Atkins dieet en andere koolhydraatarme diëten, is dat het zogenaamde crash diëten zijn, ongezond omdat men te weinig essentiële voedingsstoffen binnen zou krijgen en onmogelijk om op lange termijn te kunnen volgen. De werkelijkheid is echter dat het merendeel van deze diëten op een verkeerde manier worden gevolgd en vaak verkeerd geciteerd worden. Vaak ondervinden ze de minachting van medische professionals die in hun basis opleiding weinig aandacht bieden aan voeding en hormonen. De “goed voor iedereen” gedachte achter het concept van minder calorieën en vetten, om gewicht te verliezen en gezond te leven, is zo algemeen aanvaardt, dat men niet bereid is om verder uit te zoeken wat een gezond dieet is. Op Gezondheidsnet.nl lees je meer over de voordelen en nadelen van zo’n crash afvalprogramma.

 

Zoals je misschien weet, is de basis gedachte achter de koolhydraatbeperkende diëten, dat men zich richt op het zo stabiel mogelijk houden van insuline, dat ook wel eens wordt aangeduid als het “vet-opslag hormoon”. In andere artikelen zal worden ingegaan hoe insuline precies werkt, en waarom verschillende soorten koolhydraten een positief of negatief effect hebben op die insuline.

 

Wat wel duidelijk zal worden, zodra je de lijst met koolhydraatarme diëten gaat bekijken, is dat er al heel veel studie naar dit principe is gedaan, dat de basis principes redelijk op een lijn zitten, en dat er kleine verschillen zitten in de diëten onderling.

 

Maar als je daar over na gaat denken, is het dan echt zo raar dat het ene dieet beter werkt voor de ene, en het andere beter voor de andere, of zijn we allemaal 100% hetzelfde? Als je alleen al kijkt naar de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, waarom zouden er dan geen lichamelijke verschillen zijn tussen jou en mij?

 

Belangrijk is dus dat je een dieet zoekt dat JOU helpt een gezond gewicht te behalen en te behouden, zodat je overgewicht niet langer voor een hele rij gezondheidsproblemen zorgt, en zodat JIJ je weer lekker in je vel voelt zitten.