Tegenwoordig vinden veel mensen het belangrijk om te sporten. Dit niet alleen om hun conditie, maar ook om bijvoorbeeld hun lichaamsgewicht onder controle te houden. Hoe interessant het volgen van een bepaalde training en sporten op zich ook mag zijn, het is best mogelijk dat het een bepaalde impact heeft op je lichaam. Niet zelden worden mensen die net een stevige training hebben gedaan dan ook geconfronteerd met bijvoorbeeld spierpijn. Dat is vervelend, niet in het minst omdat je er doorgaans niet meteen terug vanaf komt. Dat kan anders. Door gebruik te maken van een zogenaamde foam roller is het namelijk mogelijk om in geen tijd van die vervelende spierpijn verlost te zijn. Hoe? Dat ontdek je op deze pagina!

Waarvoor dient een foam roller eigenlijk?

Bij het bekijken van de foam roller zal je kunnen vaststellen dat deze doorgaans over de vorm van een cilinder beschikt. Daarnaast is ze veelal vervaardigd uit een harde foam. Door te gaan rollen met de foam roller zal je als het ware de afvalstoffen uit de knoop in je spier rollen. Door het rollen wordt er dan ook een aanzienlijke druk gezet op de spieren en het weefsel dat zich rond de spieren bevindt. Op deze manier worden de spieren wat losser gemaakt waardoor de knoop geleidelijk aan uit de spieren wordt gemasseerd. Tegelijkertijd zorg je er bovendien ook voor dat je spieren flexibeler worden waardoor je bijvoorbeeld eenvoudiger kan squaten. Eigenlijk worden al deze verschillende zaken eigenlijk uitgevoerd door een sportmasseur, maar dat kan je vanaf nu dus gewoon zelf doen. Als dat niet mooi meegenomen is!

Preventief een foam roller gebruiken

Bovenstaande informatie creëert de impressie dat het in de praktijk uitsluitend interessant is om de foam roller te gebruiken wanneer je last ondervindt van je spieren. Dat is echter niet juist. Sterker nog, je kan er ook perfect voor kiezen om de foam roller preventief te gaan gebruiken. Op deze manier kan je niet alleen blessures, maar ook spierpijn voorkomen. Er wordt door het gebruik van dit type roller sowieso ook een betere doorbloeding gerealiseerd met als gevolg dat afvalstoffen eenvoudiger kunnen worden afgevoerd.

Hoe wordt de foam roller precies gebruikt?

Bovenstaande brengt ons bij de informatie die aangeeft hoe je de foam roller nu in de praktijk exact moet gebruiken. Je kan er wat dit betreft voor kiezen om het hieronder terug te vinden stappenplan te volgen:

 

  • Plaats de roller op de grond en rol er vervolgens langzaam met een spiergroep overheen;
  • Ga niet meteen met je volle gewicht op één enkele spier duwen, maar voer de druk langzaam op;
  • Zet de spier onder druk door het zogenaamde triggerpoint op te zoeken en te raken met de roller;
  • Probeer deze positie aan te houden gedurende zo’n 20 à 30 seconden;
  • Probeer vervolgens om je spieren te ontspannen;
  • Ondervind je teveel pijn? Dan is minder lichaamsgewicht gebruiken de boodschap;

 

Door rekening te houden met de informatie op deze pagina weet je inmiddels niet alleen waarvoor je de foam roller kan gebruiken, maar ook hoe je ze moet gaan gebruiken. Zo behoort spierpijn voor jou misschien wel definitief tot het verleden! Bestel nu jouw foam roller bij Yoga Pilatesshop!