Steeds meer mensen drinken dagelijks een glas groentesap. Het zit vol met mineralen die het lichaam hydrateren. Wij zochten uit of je deze sapjes het beste of na het trainen kunt drinken.

Wat zijn groentesappen?

Groentesappen worden gemaakt door het sap uit groente te persen en op te vangen. Dit kan je doen met behulp van een slowjuicer. Een andere mogelijkheid is om de groentesappen kant-en-klaar te kopen.

Groentesappen kan je niet in de supermarkt verkopen. In de supermarkt verkopen ze wel smoothies maar dat is wezenlijk wat anders. Een smoothie wordt gemaakt door groente en fruit in hun geheel te vermalen en er een vloeistof aan toe te voegen. Deze vloeistof (meestal gewoon water) dient ervoor om te zorgen dat de smoothie drinkbaar blijft. Als je groente en fruit in zijn geheel gaat fijnmalen dan krijg je namelijk een dikke brei door alle vezels.

Een groentesap is niet dik maar juist dun. Het is puur het vocht van de groente wat eruit geperst is. De vezels blijven in de slowjuicer achter en worden niet gedronken. Door het ontbreken van de vezels blijft het sap dun en is het makkelijker te drinken en zijn de voedingsstoffen beter te absorberen.

Aan een groentesap kan eventueel wat vruchtensap worden toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren. Omdat vruchtensap wel vruchtensuikers bevat wordt er zo min mogelijk aan groentesap toegevoegd. Als je een kant-en-klare groentesap koopt dan zal er tussen de 15% en 30% vruchtensap aan toegevoegd zijn. Je kunt ook groentesap kopen die voor 100% uit groentesap bestaat. Deze bevat dan maar een geringe hoeveelheid natuurlijke suikers en is het meest caloriearm.

Om een groentesap te maken wordt gebruik gemaakt van een slowjuicer. Een slowjuicer is een apparaat waar je de gesneden groenten in doet. De groente wordt langzaam maar met grote kracht uitgeperst. Hierbij wordt het vocht van de vezels gescheiden. Het vocht vang je in een apart bakje op en de vezels ook. De vezels kan je weggooien of je kunt deze verwerken in een gerecht.

Een slowjuicer draait langzaam. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen wrijvingswarmte vrij komt. Door warmte kunnen er namelijk voedingsstoffen verloren gaan. Mineralen en spoorelementen kunnen tegen verhitting. Vitamines en antioxidanten zijn echter erg kwetsbaar voor verhitting. Deze kunnen door verhitting beschadigen waardoor ze verloren gaan. Doordat de groente tijdens het persen niet wordt verhit blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard.

Voor of na het fitnessen?

Groentesap is rijk aan mineralen en spoorelementen en het is daarom goed voor het aanvullen van het vocht wat door het zweten verloren is gegaan. Groentesap is daardoor geschikt als dorstlesser na het sporten maar je kunt het ook voor het sporten drinken. Drink je groentesap voor het sporten neem dan een groentesap waar geen of weinig vruchtensap inzit. Drink je groentesap na het sporten dan kan je kiezen voor een variant waar wat meer vruchtensap inzit. De spieren hebben namelijk koolhydraten nodig om te herstellen van de inspanning. Naast koolhydraten zijn ook eiwitten nodig voor het herstel. Hiervoor kan je iets eten wat eiwitten bevat.

Is het gezond?

Groentesappen worden beschouwd als erg gezond. Dit komt door de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die ze bevatten. Wist je dat voor het maken van een glas groentesap wel 400 gram groente wordt gebruikt? Dit is veel meer dan je normaal gesproken zou eten. Als je naast je groentesap gewoon je groente blijft eten dan krijg je dagelijks een flink portie voedingsstoffen binnen.

Drink je dagelijks groentesap dan is het goed om voor een biologische variant te gaan. Je kunt je voorstellen dat je anders veel bestrijdingsmiddelen binnen zou krijgen, als je het vocht van 400 gram groente drinkt.

Omdat groentesap zo vloeibaar is worden de voedingsstoffen goed door de dunne darm geabsorbeerd. Normaal gesproken blijft een deel van de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen tussen de vezels verscholen liggen. Dat is bij groentesap niet het geval omdat deze er immers uit geperst zijn.

Groentesap is goed voor de bloeddruk. Dit komt omdat groentesap rijk is aan kalium. Voor het behouden van een goede bloeddruk is de balans tussen kalium en natrium van belang. Natrium zit in zout waardoor we er eerder teveel dan te weinig van binnen krijgen. Hierdoor kan de bloeddruk te hoog worden. Door kalium in het dieet op te nemen kan de balans tussen kalium en natrium hersteld worden waardoor de bloeddruk kan dalen.

Groentesap is rijk aan vitamine C. Deze vitamine is onmisbaar voor een goede weerstand. Het versterkt het immuunsysteem.

Groentesap is ook rijk aan magnesium. Deze vitamine speelt een sleutelrol in onze energiestofwisseling. Door voldoende magnesium in het dieet op te nemen blijven de sportieve prestaties op peil. Door zweten gaat magnesium verloren. Het is daarom voor mensen die aan fitness doen extra belangrijk om er voor te zorgen dat ze voldoende van dit mineraal binnen krijgen.

In groentesap zitten erg veel antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. Deze kunnen in het lichaam komen door slechte voeding, luchtvervuiling maar ook door hard te trainen. Groentesap is daarom belangrijk voor sporters om het lichaam gezond te houden en vrij van de schadelijke vrije radicalen. Door de vrije radicalen te neutraliseren wordt inflammatie tegen gegaan waardoor er minder snel vervellende ontstekingen kunnen ontstaan. Dit zorgt er tevens voor dat het risico op chronische ziekten lager wordt. Het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker wordt dankzij de antioxidanten lager.